Iluks kaubandus
AINHOA Eesti
Toit mõjutab meie naha väljanägemist. Mida siis tuleks sisse süüa, et see oleks kaunis ja särav?
C vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb nahka vabade radikaalide ja UVB-kiirte eest. Samuti reguleerib C-vitamiin naha pigmentatsiooni ja aitab kaasa kollageeni tootmisele. Rikkalikult C-vitamiini leidub tsitruselistes, kiivis, maasikates ning brokolis.
E vitamiin on samuti antioksüdant, mis kaitseb nahka vabade radikaalide eest ja UVB-kiirte eest. E-vitamiin osaleb ka naha hingamisfunktsioonis. E-vitamiini leiad pähklitest, mandlitest, rohelistest lehttaimedest ning taimsetest õlidest.
Seleen kaitseb nahka UVA- ja UVB-kiirte eest. Samuti aitab hästi ka naha kuivuse puhul. Kala, mereannid, parapähklid ning munad sisaldavad palju seleeni.
Kui menüüs on liialt rasvu /õlisid, eriti veel tugevalt töödeldud kujul, võib see väljenduda kaalutõusus, naha halvas seisukorras, naha kuivuses, juuste ja küünte hapruses. Seega halbade rasvade asemel tarbi häid rasvasid. Tervislikus koguses häid rasvu (omega -3, -6 ja -9) on meie kehale lausa vaja normaalseks fuktsioneerimiseks. Tervislikke rasvu leidub näiteks avokaados, oliiviõlis ja pähklites.
Kui on kiiresti vaja alla võtta, siis tihti otsustatakse mõne ekstreemse dieedi kasuks. Nt süüa nädal aega ainult šokolaadi ja juua kohvi(ärge seda järgi proovige). Kaal läheb alla küll, aga kuna selline dieetamine on kehale ikkagi šokk, siis tihtilugu tulevad kaotatud kilod ludinal tagasi. Kilode edasi-tagasi põrkamine kaotab naha elastsuse, tekitab venitusarme ja kortse.
Tihti on nii, et meil ei ole aega kogu aeg nii palju vett lürpida kui meie kehal vaja oleks, siis oleks hea tarbida toitu süües ka köögivilju, mis sisaldavad suurel määral vett nagu kurk, melon, arbuus.
Loe ka: Kuidas tekivad kortsud? või Halvad iluharjumused
Proovi: Kullaeliksiiriga õli või C-vitamiini fluidi